Drum întins până la Dunăre

Drum întins până la Dunăre

Zi de vară pană ‘n seară… sau cum altfel să poţi numi o zi perfectă de iunie, cu temperaturi anunţate încă din vreme a fi 30+ şi soare faţă de care parcă nu te mai poţi ascunde nicăieri. Aşa a început o sâmbătă, una promisă a fi destinată unui drum lung, ce se termină la Dunăre şi poate dincolo, în Bulgaria. Nu…nu, deocamdată doar la Calafat.

Drum întins până la Dunăre

Încă de pe vremea când se trecea Dunărea doar cu bacul, iar podul de la Calafat care traversează fluviul arăta doar sub forma unui pilon de beton doar pe malul vecin, m-am hotărât alături de Cătălin – YO7GQZ să urmărim “stadiul lucrărilor” şi în fiecare an, într-o zi caniculară de iunie să facem o călătorie până acolo, poate doar aşa, de plăcere. Podul a fost între timp construit, dar noi am păstrat obiceiul de a vedea Dunărea la început de vară.

Drum întins până la Dunăre

Ne-am dotat cu un echipament tehnic alcătuit din staţia mobilă de pe maşină, adică un Yaesu FT 857 legat la antena montată pe portbagaj, dar și o staţie portabilă Baofeng UVB5. Peste tot luăm în mașină și un sistem RoLink portabil alcătuit dintr-un OrangePi, o staţie portabilă Baofeng UV3R, o interfaţă şi un stick de telefonie mobilă Digi. Frecvenţa a fost aceeaşi 439.100 MHz, mai puţin în Craiova şi împrejurimi, unde am trecut pe frecvenţa locală de simplex. Astfel, am avut asigurată conexiunea pentru rețeaua RoLink pe aproape toată perioada deplasării, inclusiv pe malul Dunarii, unde am schimbat controale cu YO6ZO – Lucian din Sibiu şi YO2LIT – Nelu din Braşov.

Drumul oricum este ok, pentru că oltenii “făcură” treabă bună. Chiar dacă mai sunt câteva porţiuni nefinalizate, cu marcaj galben, asfaltul negru proaspăt turnat cu miros fierbinte de smoală, contrastează cu lanurile aurii de floarea soarelui, cu roșul sângeriu al macilor strecuraţi acolo de te miri unde şi verdele copacilor (cât vor mai fi, înainte să fie tăiaţi) de pe marginea drumului.

Drum întins până la Dunăre

La destinaţie odată ajunşi, apa Dunării era învolburată din cauza ploilor din ultimul timp, iar pomii de pe ambele maluri erau scufundaţi pe jumătate în fluviu printre rotocoalele curenţilor.

Cele 36 de grade nu ne-au gonit, însă vroiam să facem un popas şi în Craiova (la fel ca şi în anii trecuţi). Şi cum parcul Romanescu este de ceva timp în reamenajare, la sugestia unor colegi radioamatori locali, am ales Gradina Botanică.

Drum întins până la Dunăre

A fost fain, interesant şi de altfel frumos amenajată, doar că fiind oraş, senzaţia de căldură ca de seră cu multă umezeală precum şi sezonul nunţilor cu poze făcute în parc, ne-a grăbit puţin plecarea.

Drum întins până la Dunăre

Drum întins până la Dunăre

Drumul lung de vreo 150 de kilometri spre casă se anunța presărat cu niște fulgere scăpătând dincolo de cer, iar intrarea în Piteşti am făcut-o în compania luminilor ca un scurt circuit ce anunţau o furtună de zile mari.

Drum întins până la Dunăre

Aşa a şi fost, iar grindina a acompaniat pe măsură spectacolul de pe cerul nocturn al verii.

73

Cristina – YO7JYL

2 thoughts on “Drum întins până la Dunăre

 1. Buna seara.
  Daca tot o dati cu Dunarea, luati-o si la vale spre Delta Dunarii sa verificati si RoLink-ul de la noi.
  Sa nu intarziati prea mult ca n-o sa aveti parte de distractia gratuita pusa la dispozitie de mama natura “TANTARIIIIIIIII” multi si nesatui (poate reusim sa-i facem radioamatori ca numai asa ai intrecem pe rusi hi hi).
  Sper ca nu v-am speriat.
  Va doresc o seara minunata de la Mangalia (in CO) si sa ne auzim sanatosi in RoLink si nu numai.

  1. Buna ziua, va fac promisiunea ca Delta Dunarii este pe lista noastra prioritara de destinatii pentru vara asta. Saptamana viitoare vom ajunge la mare si speram sa ajungem la Acvariul din Tulcea. Tantarii? Nu ne sperie deloc… am mai fost in Delta si i-am dovedit noi.. hi
   Oriunde vom merge… RoLink va fi cu noi… hi
   73

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *