Una din arterele intens circulate ale României trece prin Valea Oltului, iar un punct foarte important de legătură este zona Masivului Cozia, fiind accesul de pe Autostrada A1, porțiunea Bucuresti – Pitești și poarta de intrare pe porțiunea Sibiu – Nădlac.
Repetorul local accesibil este R5, dar din păcate extrem de tăcut, deși mulți radioamatori pot comunica prin intermediul lui. Ar mai fi și fratele său în UHF și ambele sunt situate la altitudinea de 1668 metri în Masivul Cozia pe partea dreaptă a Râului Olt în Județul Vâlcea. Ele sunt vizibile mai ales din centrul Stațiunii Căciulata.
În amonte câteva sute de metri, mai poate fi admirat vârful muntelui, aruncând un ochi spre piscuri, în dreptul Castrului Roman Arutela (monument istoric și loc de întâlnire pentru multe tabere de vară radioamatoricesti).
Cu frumoase viaducte și pitorești șerpuiri ale drumului ca niște chei ce parcă se închid în dreptul Mânăstirii Turnu, râul lasă repetorul în spate, pe cealaltă parte a muntelui, cu o acoperire foarte bună pe toată valea, până aproape de Sibiu, unde intervine în forță repetorul RoLink instalat de curând la Păltiniș.
Cu o asemenea “belvedere” radio, era mai mult decât necesară instalarea unui nod pe Muntele Cozia care să poată acoperi Valea Oltului. Astfel, în colaborare cu YO7GC – dl. Toma Ionescu din Râmnicu Vâlcea, Cătălin YO7GQZ a stabilit instalarea unui link către repetorul respectiv de UHF, iar testarea lui era o ocazie numai bună, pentru o excursie în zonă… vedem unde.
Cum ieșirile din Pitești sunt posibile în cazul nostru, doar la sfârșitul săptămânii, sâmbătă dimineața alături de Cătălin, am plecat într-o coloană aglomerată de mașini (cum altfel să fie șoselele din România) pe drumul european E71 către Râmnicu Vâlcea, urmând a ne opri în oraș la locația lui YO7GC. Acolo, Cătălin i-a dat nodul său portabil ce va fi folosit ca și link spre repetorul UHF de pe Cozia.
Și a pornit…. începând din data de 7 august, a mai apărut încă un nod RoLink pe harta României pe frecvența 438.850, așa că am început să îl testăm în portabil, iar colegii din echipă ne ofereau suportul tehnic pentru controale.
UPDATE: La momentul actual s-a produs o modificare, în sensul în care a rămas ca nod RoLink Repetorul R5 de VHF, pe frecvența 145.725.
Ne-am gândit la o destinație cu ceva metri altitudine și am decis să mergem înspre Horezu, de unde pleacă în partea dreaptă un drumeag spre Muntele Vârful lui Roman, un fel de Transalpina în stadiu incipient încă de ceva timp și de unde, la începutul lui august ne întorceam de obicei cu afine (dacă mai ramaneau…).
Era interesant de testat… și așa a și fost, până unde am putut ajunge noi cu mașina: repetorul a funcționat impecabil, iar între Râmnicu Vâlcea și Horezu să tot fie vreo 40 de km.
Drumul forestier (e mult spus) ce urcă spre Vârful lui Roman a fost bun până pe la jumătatea traseului (așa cum îl știam și noi), după care… mai deteriorate de vreme.
Din cauza alunecărilor de teren și a apei care s-a scurs de pe versanți, cu șleauri sau zone peste care am considerat că nu are rost să trecem, din păcate ne-am întors către Râmnicu Vâlcea și am cotit spre Băile Olănești. Repetorul avea recepție foarte bună, dar pentru emisie, îl puteam accesa doar din porțiunile mai înalte, stațiunea aflându-se într-o vale, de-a lungul râului Olănești.
La fel de bine s-a comportat și pe drumul de întoarcere, cu urcușurile și coborârile așa numitului Deal Negru, după care am intrat în raza de acțiune a repetorului RoLink de la Pitești.
Proba de foc a nodului de pe Muntele Cozia a fost duminică la QTC-ul de la Bistrița, când după trei ore și jumătate de emisie, a “răsuflat” ușurat și a trecut cu bine testul.
’73
Cristina – YO7JYL
respect pentru ce faceti
Felicitari Catalin.Ambele repetoare de la Cozia se deschid bine si din Sibiu.
Pai atunci sa oprim Paltinisul daca Cozia merge din Sibiu.
Felicitări pentru ce faceți!
In tabel Cozia e trecut inactiv cu frecventa 145,725. In articol ati scris 448,850. Care e frecventa reala?
Mulțumim pentru aprecieri! Este adevarat ca s-au produs câteva schimbări în ceea ce privește frecvența, în sensul că a rămas pentru RoLink cea a repetorului R5, adica 145.725. La momentul când a fost scris articolul, era 438.850. Așteptăm din partea dumneavoastră impresii despre aria de acoperire a repetorului.
’73