Sanctuarul de urși Libearty – Zărnești

Ideea care a stat la bază atunci când am pornit pe drumul blogului cu drumeții radioamatoricești, a fost aceea de a acorda o atenție deosebită detaliilor simple, vizavi de frumusețile locurilor pe unde mă poartă pașii. Dincolo de aspectul tehnic al unui pilon pe care stă montată o antenă sau al unui QSO interesant pe calea undelor radio ori al unei stații care transmite semnale APRS, am vrut ca în excursiile pe care le împărtășesc aici, să am cu mine un echilibru virtual, adică partea cu adevărat plină de viată și de fapt cea mai importantă… partea umană. Este cealaltă jumătate din mine, marcată de ceea ce vede și simte… cea care va rămâne de fapt cu amintirile. Am ales ca ele să rămână aici… începând cu impresiile de la nivelul firului de iarbă de pe care este gata sa-și ia zborul cu avânt culoarea unei gărgărițe, la infinitul mării perceput cu ochii mei și până la impresionantele creste montane ascunse printre norii ce traversează aceste minunate meleaguri.

De data aceasta, nu voi povesti despre un proiect cu legătură radio, ci vreau să vă dezvălui cealaltă jumătate. Astfel, printre poveștile radioamatoricești țesute în drumeția pe care am avut-o înainte de Crăciun la Cabana Piatra Mare, Atti –YO6HSH mi-a sugerat ideea interesantă de a avea pe blog si imagini cu Sanctuarul de urși Libearty de la Zărnești. Fiind un om înfrățit cu muntele de care nu se desparte și în mod special de Masivul Piatra Mare, este lesne de înțeles legătura invizibilă pe care Atti o are cu ființele muntelui. La momentul respectiv am reținut ideea și am luat-o în calcul pentru proiectele de la începutul acestui an. Astfel, pe această cale țin să mulțumesc doamnei Paula Ciotlos – Vicepreședintele Asociației „Milioane de Prieteni”, care mi-a dat acordul pentru a vă oferi imagini live din Sanctuarul de urși de la Zărnești, supravegheat video în permanență.

Încă din anul 1997, Asociația „Milioane de Prieteni” (Millions of Friends Association) salvează animale, oferindu-le adăpost, îngrijire medicală și protecție. Este una dintre cele mai vechi Asociații de Protecție a Animalelor din România și administrează cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume. Cele 69 de hectare de pădure, pâraie și piscine de lângă Brașov, concesionate în parteneriat public-privat cu Primăria Zărnești, găzduiesc peste o sută de blănoși. În aceeași ordine de idei, Millions of Friends Association s-a dedicat și salvării câinilor răniți, fără stăpân în Adăpostul „Victory” de la Brașov. De asemenea, Asociația se implică și în partea educațională, iar în anul școlar 2013-2014 a realizat Primul Program Educațional în școlile românești pentru bunăstarea animalelor, cu un interes deosebit atât din partea copiilor, dar și a profesorilor.

Citisem și eu despre locația Rezervației de la Zărnești, unde urșii se simt liberi, dar protejați prin proiectul Sanctuarului Libearty – cel mai mare proiect de bunăstare a animalelor, din Europa. De asemenea, aflasem și despre asociația care a ales să salveze sufletele patrupedelor. Sanctuarul este construit și administrat de Asociația „Milioane de Prieteni”, creat în memoria ursoaicei Maya, iar astăzi este căminul a peste o sută de exemplare, salvate din condiții mizere de trai, fiind maltratați în captivitate. Ținând cont de efortul financiar pe care îl presupune salvarea și îngrijirea medicală, dar și hrana urșilor din Rezervația Libearty, puțin pentru noi înseamnă mult pentru ei. Sanctuarul nu primește nici o subvenție din partea statului, deși este un obiectiv turistic. El este considerat printre cele mai frumoase și demne de vizitat locuri din întreaga lume. Sanctuarul Libearty de la Zărnești pune pe primul loc bunăstarea animalelor, făcând tot posibilul pentru a le proteja și a le asigura confortul, astfel încât ele se simt libere, dar în siguranță.

’73

Cristina – YO7JYL

Mulțumesc lui Bogdan – YO3IXW pentru ajutorul acordat în preluarea stream-ului pe blog

2 thoughts on “Sanctuarul de urși Libearty – Zărnești

 1. Interesant tot ce ai scris.In plus,acest articol, ne a confirmat că parteneriatul public privat este cheia dezvoltării în toate domeniile. Eu si xyl,ne bucurăm pentru cei 100 de ,,blanosi,, de la,Zarnesti.Tnx Cristina. 73’s.Lari si Lumi. YO9CSM,YO9ISM. ALEXANDRIA.

  1. Lari si Lumi, ma bucur nespus pentru comentariile si impresiile voastre.
   Multumesc mult,
   Cu drag,
   Cristina

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *