M-am mirat oarecum atunci când am auzit despre eveniment și indicativul special YP0FD, deoarece era o premieră.
Bineînteles că mă încânta ideea unei evadări radioamatoricești într-o atmosferă caldă și senină în natură, mai ales că zona Câmpulung Muscel este atât de pitorească și mă bucură de fiecare dată când ajung acolo.
Invitația a venit din partea lui Bogdan – YO3IXW, dar de fapt inițiativa organizării unui Field Day a aparținut lui Edi – YO3RAM, care s-a gândit la o întâlnire cu substrat radioamatoricesc și nuanțe colorate cu multă vară, într-o locație dragă lui, deasupra orașului Câmpulung Muscel, mai exact în comuna Bilcești, în KN25NG.
YP0FD este un indicativ special, gândit și obținut cu ocazia unui eveniment interesant pe care Edi, dar și cei care au participat la Field Day, vor să-l pasteleze de-a lungul timpului într-o tradiție.
Câțiva radioamatori pasionați, mari iubitori de natură au transformat o așezare inedită într-un loc perfect care să găzduiască niște corturi, pitite la umbra pomilor fructiferi și multe echipamente radio, conectate la o ploaie de antene.
Anul acesta, find primul de fapt, l-au dedicat testărilor de antene, de propagare din QTH-ul respectiv și multe altele.
Cei care au participat la prima ediție a experimentului Field Day de la Câmpulung Muscel au fost: Edi – YO3RAM, Bogdan – YO3IXW, Liviu – YO3FYO, Ivan – YO3IVA și Șerban – YO3SXM ca radioamatori, dar și doi prieteni de-ai lui Edi.
Las la o parte faptul că era perioada perseidelor sau apusul minunat de soare care se vede acolo.
„Sărbătoarea naturii la Edi în livadă,
Un satuc argeșean ce privește spre munți,
Legături radio ca gândul se înnoadă
Noaptea cu stele să stai și s-asculti.”
De asemenea, imi aduc aminte și de imaginea munților Iezer- Păpușa ori Piatra Craiului care așteaptă curioșii să le calce potecile.
Pe toată perioada de desfășurare a Field Day-ului am ținut legătura cu grupul prezent în poiana atât de verde din locația lui Edi.
Radioamatorii de acolo ne-au comunicat în permenență vești despre vreme, propagare, ei dorind să experimenteze atât zona din punct de vedere radio, cât și modul de comportare a aparaturii din dotarea fiecăruia.
Legăturile radio au fost efectuate cu mai multe echipamente și mai multe tipuri de antene, printre care statii de unde scurte, mobile si portabile.
Perioada indicativului special a fost activă în intervalul 1-11 august 2019 și vroiam să pot ajunge acolo alături de Cătălin, chiar dacă nu corespundea cu programul nostru profesional. Așa că am ales pentru bifat prezența, sfârșitul de săptămână care coincidea cu finalul întâlnirii radioamatoricești de la Bilcești, mai ales că era destul de aproape de Pitești.
În principiu, alături de Cătălin, ne-am propus să ajungem cu motocicletele până la Cabana Voina, aflată în apropiere de Câmpulung, după care să ne îndreptăm spre tabăra ridicată de colegii nostri radioamatori la Bilcești. În toate excursiile noastre la munte sau la mare, suntem însoțiți de Nodul portabil RoLink, pus într-un rucsac și alimentat de la o mini celulă solară. De data asta, aflându-ne pe motor, Cătălin l-a fixat în partea stângă sub ghidonul Hondei VFR și l-a conectat direct cu un cablu USB la bateria „bestiei roșii”, așa cum se vede în poza de mai jos.
Dimensiunile lui sunt atât de mici, încât se strecoară fără prea mari probleme în căușul palmei mele.
Revenind la itinerariul nostru, vremea era frumoasă cu cer senin de vară, iar în aer se simțeau destule grade încă de la orele dimineții. Atât timp cât motocicleta este în mișcare, chiar și la viteză mică, vântul creează un curent de aer care ventilează atât casca, dar și echipamentul moto. Pe loc în schimb, în plin soare am fost nevoiți să staționăm la bariera aflată la nivel cu linia de cale ferată Pitesti – Câmpulung sau la un semafor instalat pentru restricționarea traficului în zona unor lucrări la carosabil. Altfel, sentimentul de libertate deplină pe care îl oferă deplasarea pe motor este de neegalat și poate greu de înțeles. Până la Câmpulung drumul a fost destul de aglomerat, ca în fiecare week-end de vară, deoarece este rută foarte circulată de trafic spre Brașov. Îndată ce am cotit stânga spre Lerești, ne-am bucurat de un traseu mai liber, dar serpentinele drumului aveau din plin pe margine nisip și pietriș care nu-i deloc pe placul motocicletei.
Ca de fiecare dată, în drumețiile noastre în zonă, ne oprim la Barajul Râușor care adună apele munților și le admirăm nuanța verde albăstruie într-un balsam de culoare.
Apoi, ne-am contiunuat drumul până la Cabana Voina, o așezare într-o vale străjuită de masive muntoase, iar în depărtare sunt vârfurile Iezer și Păpușa. Este o destinație de vacanță preferată de mulți turiști, care aleg și varianta dormitului în cort sau veniți cu rulota ori echipe de cercetași de toate vârstele ce experimentează trasee de orientare turistică.
Noi nu am poposit, ci am pornit la vale, pentru a ne întâlni cu prietenii care ne-au urmărit pe Harta APRS, din tabăra radioamatoricescă de la Bilcești.
Bogdan ne-a trimis exact traseul așa încât, la ieșirea din Câmpulung pe drumul spre Brașov, înainte de Fabrica de Ciment Holcim, se face un drum la dreapta, care urcă și coboară în viraje. După toate acestea și câțiva kilometri printre case, livezi și multă iarbă verde, se ajunge la o porțiune de drum pietruit la vale, care pe mine și Honda nervoasă ne-a cam nemulțumit.
Și am ajuns… acolo i-am găsit pe Bogdan – YO3IXW care a venit pe uliță în întâmpinarea noastră, Edi – YO3RAM, cel care a organizat prima ediție a evenimentului Field Day în curtea sa plină de verdeața vieții cu priveliște spre munți, dar și Liviu – YO3FYO, un mare iubitor de natură și excursii.
Din câte ne-au povestit, în toată perioada de desfașurare a taberei, au efectuat legături radio interesante, DX-uri în benzile de unde scurte 3,5 MHz, 7MHz și 14 MHz, dar și în ultrascurte.
Au schimbat controale și cu radioamatori aflați la recepția unor stații din Argentina, SUA, Canada, India etc. Printre altele, acum colegii mei lucrează la întocmirea logului și expedierea QSL-urilor cu indicativul special YP0FD.
Au strâns QSO-uri și comunicând pe Repetorul R0X într-o deplasare pe cel mai înalt deal din România, aflat la câțiva kilometri de locația taberei. Este vorba despre Mățău și cei 1017 metri ai lui, de unde se văd atât de fain orizonturile.
Nu este de neglijat nici modul de lucru în rețeaua RoLink, adică modalitatea prin care au ținut legătura cu restul radioamatorilor, dar și cu noi.
Lângă cortul radio am savurat împreună o cafea aromată și câte o felie delicioasă de pepene la umbra unui măr, în timp ce priveam spre vârfurile ascuțite ale Pietrei Craiului, cumva pitite într-un nor.
Razele jucăușe ale unui soare văratic ne căutau printre frunzele ramurilor foșnitoare de la adierea unui vânticel de august.
Am așteptat cu bucurie să renunț la cizmele speciale din echipamentul moto, pentru ca să pot simți sub tălpile goale iarba verde, deasă și răcoroasă din grădina de la Bilcești a lui Edi și am privit cum se duce soarele, încet… încet spre orizonturi de dincolo de lume.
Printre poveștile spuse de fiecare dintre noi, Cătălin și Edi s-au jucat cu o „zburătoare”, iar eu am gustat mere și prune de vară din livadă și am ascultat viața de la nivelul firului de iarbă.
Orele zilei s-au scurs repede, iar eu și Cătălin ar fi trebuit să pornim spre casă, înainte ca astrul zilei să plece spre asfințit. Edi, Bogdan și Liviu urmau să strângă tabăra în următoarea zi și odată cu ei se termina prima ediție a evenimentului Field Day.
De fapt, a fost o întâlnire de vară radioamatoricească care a strâns în câteva zile, oameni dornici de a sta în natură și pasionați de radio. Indicativul special YP0FD s-a auzit pentru prima dată în acest an și a creat un precedent în sfera radioamatorismului din YO și nu numai. Prin activitatea bogată efectuată pe calea undelor, poveștile spuse la ceas de seară, atmosfera relaxată, apusurile sângerii de soare, furtunile de vară urmate de cer senin, a fost sărbătorită natura și firescul ei. Odată cu invitația la Field Day într-un cadru perfect mioritic, asemenea satelor de la poalele munților din România, Edi ne-a oferit de fapt o porție de rai și energia lui.
’73
Cristina – YO7JYL
Mulțumiri pentru poze lui Edi – YO3RAM și Bogdan – YO3IXW
Tnx pentru articol,foto dintr-o zona superba. Nu am putut sa nu reamarcam,dar ne-au si placut, ,,pilonii” fabricati din ,,materialul” pus la indemana de natura, hi…… Asteptam urmatorul articol. 73’s. Lari si Lumi. YO9CSM, YO9ISM. ALEXANDRIA.
Da, Lari! Colegii mei s-au adaptat, iar „pilonii” s-au comportat minunat. Multumim pentru aprecieri,
’73
Cristina
Foarte frumos spus, Cristina. Ai talent, nu glumă și reușești să descrii locurile și evenimentele într-o manieră personală și foarte plăcută cititorului, strecurând printre rânduri și foarte multă emoție. Mulțumesc pentru acest articol și mă bucur tare mult că v-am cunoscut mai bine. Sunteți niste oameni deosebiți. Știu că v-a plăcut acolo, ceea ce mă încântă și mă face să mă simt bine pentru că am putut oferi o fărâmă din micul meu „rai”, ca să citez din „clasici”.
Să ne revedem cu bine și cu alte ocazii. Vă îmbrățișez cu drag pe amândoi!
73 de YO3RAM, Edi
Multumesc, Edi! Ne-a facut placere sa fim acolo impreuna cu voi. Eu doar am povestit in cuvinte simple ceea ce am trait si simtit in tabara de la Bilcesti. Pastreaza locul ala asa cum e, pentru ca e plin de viata!
Cu drag,
Cristina